top of page

Ma van az egészség világnapja!

Tudjuk, hogy közeleg a húsvét és anyák napja a jövő hónapban lesz, de fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jeles napra: az Egészség Világnapjára.

Az Egészségügyi Világszervezet 1948-as megalakulása óta április 7-ét azért jelölte ki, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyi problémákra globális szinten. Ez a nap remek alkalom arra, hogy tanuljunk, terjesszük az igét, és beszéljünk olyan releváns egészségügyi kérdésekről, amelyek megérdemelnek egy kis extra nyilvánosságot.


Mi most szeretnénk kiemelni egy betegséget, ami 350 millió embert érint világszerte: ez a cukorbetegség.


-2014-ben világszerte a felnőttek 9%-a volt cukorbeteg

-A cukorbetegség okozta halálesetek több mint 80%-a alacsony vagy közepes jövedelmű országokban következik be.

-A közelmúltig a 2-es típusú cukorbetegség csak felnőtteknél fordult elő, de ma már egyre gyakoribb a gyermekek és a tinédzserek körében is.

-Ha férfi vagy és a családodban már előfordult cukorbetegség, az növeli a kockázatát annak, hogy te magad is megbetegedj

-A következő 20 évben a betegségben szenvedők száma várhatóan megduplázódik, és világszerte eléri a 700 milliót.

Ennek a rendkívül elterjedt és életet megváltoztató betegségnek az az iróniája, hogy a megelőzés rendkívül egyszerű és megfizethető. Röviden: étkezz mértékletesen és egészségesen, ne dohányozz, maradjon aktív. Ha azonban Nálad vagy egy hozzátartozódnál cukorbetegséget diagnosztizáltak, örömmel tudatjuk, hogy a rendszeres masszázs segíthet a cukorbetegség hatásainak leküzdésében is.


A masszázs általánosan ismert előnye, hogy javítja a vérkeringést. Ez mindannyiunk számára előnyös, de még inkább azok számára, akik inzulinszint-zavarral küzdenek. Értelemszerűen a táplált sejtek könnyebben fogadják és feldolgozzák az inzulint. Emellett a masszázs során és után tapasztalt relaxációval csökken a stresszhormonok szintje, ami a vér cukortartalmának szintjét is csökkenti. Ez egy kedvező hatás azoknak, akik olyan betegséggel élnek, amely napi önkontrollt és öngondoskodást igényel.


Bár további vizsgálatokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a masszázs képes-e csökkenteni a vércukorszintet felnőtteknél, egy 1997-es tanulmány a Diabetes Spectrum című szaklapban arról számolt be, hogy a cukorbeteg gyermekeknél alacsonyabb volt az általános vércukorszint, miután szüleik egy hónapon keresztül rendszeresen, teljes testre kiterjedő masszázst kaptak. Végül, a cukorbetegeknél előfordulhat, hogy a megemelkedett vércukorszint miatt megvastagszik a kötőszövetünk. A masszázs segíthet növelni az izomszövet rugalmasságát, amelyet ez a megvastagodás megakasztott.Mire figyelj, ha cukorbeteg vagy és masszázsra készülsz?


Közöld előre a masszőröddel, hogy cukorbeteg vagy és mindig legyen kéznél nálad ennivaló.

Ha használsz inzulint, tisztában kell légy azzal, hogy a masszázs fokozhatja a szervezet inzulin felvételét az injekció helyén és ezáltal gyorsan csökkenhet a vércukorszint.Commentaires


bottom of page