top of page

A hátfájás lelki okai

A hátfájás fakadhat érzelmi vagy pszichés túlterheltségből. Érzelmi oldalról megközelítve: úgy érezzük, nem támogatnak minket megfelelően (érzelmi és/vagy anyagi téren). Pszichésen: A hátfájdalom menekülést jelez, egy olyan helyzet elől, ami fájdalmat okoz, aminek legszívesebben "hátat fordítanék".


A stressz, a túlterheltség fizikális fájdalmat okozhat


Folyamatosan fennálló stresszhatás esetén, a hátizomzatban erős, húzó, égő jellegű fájdalom alakulhat ki. A hátizomzat fájdalma az izmokat borító fascia rendszer (kötőszövetes lemez, mely az izmokat borítja) útján közvetítheti ezt az izomfeszülést a derék és a nyak felé is. Így egy idő után máshol is kialakulhat fájdalom.

Megelőzhető a stressz okozta hátfájás, hátfájdalom?

Igen! A stressz helyzetek megfelelő kezelése nagyon fontos a fájdalmak kialakulásának megelőzését illetően.5 Javaslat Stresszkezelésre

  • Az első lépés a stressz legyőzésére a józan mérlegelés. Tudnunk kell, mi okozza a feszültséget, mit kell megváltoztatni az életvitelünkben ahhoz, hogy ezt csökkentsük.

  • Iktassunk be napi programunkba rendszeres testmozgást (biciklizés, jóga, stb..)

  • A tudatos légzés könnyen megtanulható, és ezzel gyorsan és látványosan csökkenthetjük a modern életformából adódó stresszhelyzetek következményei. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát és csökkenti a vérnyomást.

  • Relaxáljunk! Elősegíti a testi-lelki egyensúly kialakítását. (pl. hallgassatok meditációs zenéket, olvassatok, stb.)

  • Természetesen tökéletes megoldás a stressz oldására a rendszeres masszázs is, mely az érintés hatására feszültséget old, és nyugalmat teremt.

  • Természetesen tökéletes megoldás a stressz oldására a rendszeres masszázs is, mely az érintés hatására feszültséget old, és nyugalmat teremt.


Comentarios


bottom of page